Ján Kulhan sa na Duklu vrátil po 61 rokoch

07.10.2005 Svidník

Svidník 6. októbra (TASR) - Protifašistický bojovník Ján Kulhan sa na miesta, kde prebiehala Karpatsko-duklianska operácia (KDO), vrátil po 61 rokoch. Všetko...
Svidník 6. októbra (TASR) - Protifašistický bojovník Ján Kulhan sa na miesta, kde prebiehala Karpatsko-duklianska operácia (KDO), vrátil po 61 rokoch. Všetko našiel zmenené, ale potešilo ho, že miestni ľudia chránia a zveľaďujú pamiatku a odkaz bojovníkov na Dukle z jesene 1944. \"Rešpektujú tých, ktorí zahynuli, sú tu pochovaní a nemôžu hovoriť, \" povedal pre TASR.

Kulhanov 83-ročný život je poznamenaný mnohými prevratnými zmenami. Ako mladého elektrotechnického inžiniera rodom z Dolného Vinodolu v okrese Nitra, vojaka slovenskej rýchlej divízie zajali sovietske vojská v bojoch na Kaukaze v druhej svetovej vojne. Dostal sa v roku 1942 do československej vojenskej jednotky, ktorá sa na území Sovietskeho zväzu formovala pod velením armádneho generála Ludvíka Svobodu. Na jeho rozkaz bol napríklad v ďalekom Vladivostoku preberať americké osobné a nákladné autá pre tento vojenský útvar. S ním bojoval na mnohých miestach Sovietskeho zväzu, ale aj priamo na Dukle. Tesne pred koncom vojny utrpel v bojoch pri Vsetíne ťažké zranenie oboch nôh. Po februári 1948 odišiel do exilu, o dva roky neskôr sa dostal do USA, kde doteraz žije v New Yorku. V roku 1968 sa v predvečer príchodu vojsk Varšavskej zmluvy stretol v Prahe so svojím veliteľom, vtedy už prezidentom republiky Svobodom.
Kulhana dnes v sprievode jeho dvoch dcér potešilo aj to, že od oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vo Svidníku dostal pamätnú medailu. Ako sa pochválil, za prácu vojnového veterána má medaily od amerických prezidentov Richarda Nixona, Geralda Forda, Ronalda Reagana i Georgea Busha.
Naopak z dnešných osláv odchádzal nespokojný poslanec Národnej rady SR, predseda novej strany Úsvit, bývalý člen KSS Ivan Hopta. Ako povedal pre TASR, je nedôstojné, že prezident SR, vláda SR i slovenský parlament neposlali ani kyticu kvetov pri príležitosti pietnej spomienky na pamätný deň SD - Deň obetí Dukly.
 

Vyberte región

mark